Hiszpania ma kilka gatunków, które mogą być nieznane wielu. Tak właśnie dzieje się z podkowcem, rodzajem gada, który występuje w bardzo niewielu miejscach, jednym z nich jest Półwysep Iberyjski.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o cechy węża podkowiastego, gdzie mieszka, jaki rodzaj pożywienia posiada oraz jak się rozmnaża, przygotowaliśmy ten plik, abyś mógł mieć wszystkie tego typu informacje i wiele więcej.
Charakterystyka węża podkowatego
Wąż podkowiasty, znany również jako wąż podkowiasty, o naukowej nazwie „Hemorrhois Hippocrepis”, to gad, który może osiągnąć od jednego metra do około 156 centymetrów (niektóre są w stanie urosnąć od tego rozmiaru do dwóch metrów). Mieć bardzo dobrze zarysowana i wystylizowana sylwetka, ze spiczastą głową i długim cienkim ogonem. Z tego powodu jest jednym z najbardziej zwinnych i szybkich, jakie istnieją w królestwie zwierząt, zdolnym nawet do wspinania się na drzewa lub krzaki w poszukiwaniu ptaków lub gniazd.
Żółty w okolicy głowy i grzbietu, z czarnymi plamami, normalne jest, że ma ciemny odcień, głównie brązowy, brązowy lub czarny, z czarnymi, białymi, żółtymi lub kremowymi plamami. Ponadto ma rodzaj rysunku z okręgami lub ciekawymi kształtami, które przyciągają uwagę na całym ciele. Ale powód, dla którego nazywa się go wężem podkowiastym, wynika z miejsce z tyłu głowy, które wygląda jak podkowa która otacza kark (ma kształt litery U z wierzchołkiem z przodu).
Jego dość duże i mocne ciało ma gładkie łuski grzbietowe. W szczególności mówimy o 25-27 rzędach pośrodku ciała, podczas gdy brzuszne sięgają do 250; i subcaudals ogona na 110.
Jeśli chodzi o płeć, prawda jest taka, że bardzo trudno jest odróżnić samca podkowca od samicy. Jednak eksperci zauważają, że samiec jest zwykle większy, a także ma szerszą głowę niż samica, a także dłuższy ogon.
Ze swojej strony samice mają więcej łusek brzusznych niż samce.
Chociaż jest to wąż nieszkodliwy, nie oznacza to, że nie jest agresywny, zwłaszcza gdy czuje się zagrożony. Ponadto jest w stanie wydzielają bardzo nieprzyjemnie pachnącą substancję, aby odstraszyć napastników aby się do niej zbliżyć. Teraz, jeśli cię ugryzie, rana jest bolesna, chociaż nie stanowi żadnego zagrożenia dla twojego zdrowia.
siedlisko

Znaleziono węża podkowiastego zwłaszcza w południowej części Hiszpanii. Na zachodzie jest w stanie dotrzeć na teren Katalonii, ale w przypadku południa nie wychodzi poza Układ Centralny. Jednak znana jest również na Balearach, a także na subpustynnym stepie subsaharyjskim oraz w krajach takich jak Tunezja czy Libia.
Jego głównym siedliskiem jest suchy obszar, taki jak zarośla, suchy las, obszary kamieniste itp. Ale jednocześnie mają też trochę wilgoci, ponieważ jest to ważne dla reprodukcji tego węża.
Według Andaluzyjskiego Katalogu Zagrożonych Gatunków i Krajowego Katalogu Zagrożonych Gatunków, podkowiec, choć nie jest wymieniony jako gatunek zagrożony lub wrażliwy na zmiany swojego siedliska, a nawet wrażliwy, jest wymieniony jako „specjalnego zainteresowania” ponieważ ze względu na swoją wartość naukową, kulturową, ekologiczną lub unikatową są one ważne i nie powinny wymierać ani wchodzić w skład tego typu gatunków.
Karmienie węża podkowatego

Wąż podkowiasty jest bardzo aktywnym zwierzęciem za dnia. Dlatego jest w stanie żywić się szeroką gamą zwierząt. Teraz musimy powiedzieć, że czuje pewne upodobanie do kilku takich jak jaszczurki, węże (jest w stanie zjadać inne osobniki tego samego gatunku, a także innych obcych), gryzonie, ptaki itp.
Jego sposobem ataku jest używanie własnego ogona jako bicza. W ten sposób uderza w swoje ofiary, aby następnie móc je ugryźć, a tym samym unieruchomić i osiągnąć swój cel, którym jest nic innego jak ich zjedzenie. W rzeczywistości nie zabija swojego pożywienia, gryząc go lub powodując jego krwawienie, ale owija się wokół ciała, aby je uciskać w taki sposób, że dusi się przed rozpoczęciem procesu jedzenia.
Oczywiście tej formy ataku używa również wtedy, gdy jest nękana lub atakowana przez inne zwierzę. W rzeczywistości mogą odpowiedzieć na atak innych większych gatunków, ponieważ podejmują walkę, jeśli są w niebezpieczeństwie (zamiast uciekać).
Reprodukcja węża podkowy

Wąż podkowiasty to gad, który przechodzi okres upałów. Zwykle pojawia się to między kwietniem a czerwcem, kiedy to zwierzę spotyka się z innymi. Jego cel? Para.
Gdy spotkanie się odbędzie, tj samica potrzebuje około 28 dni po kryciu, aby złożyć jaja. W tym czasie poświęca się poszukiwaniu bezpiecznego miejsca do tego, ponieważ wymaga to nie tylko, aby było to miejsce, w którym nie będzie mu przeszkadzano, ale także, aby było jednocześnie wilgotne i słoneczne. Dlatego wybiera miejsca w butwiejących kłodach, pod dużymi kamieniami, a nawet w opuszczonych norach gryzoni (lub zjada je wcześniej, aby zrobić miejsce dla swojego „domu”).
Jeśli chodzi o układanie, wąż podkowy leży od 4 do 10 białych jaj i wydłużony kształt, jak i gumowate. W rzeczywistości, kiedy są zakładane, sklejają się ze sobą. W tym momencie inkubacja wchodzi w grę. Odbywa się to w ciągu 50-70 dni.
Po wykluciu „młode” węże będą miały rozmiar od 33 do 40 cali. To czyni je „dużymi” i muszą żywić się bezkręgowcami, jaszczurkami, małymi gryzoniami itp. Ich wzrost jest szybki iw krótkim czasie osiągają rozmiary swoich rodziców.
